Značky
-
Alexis Limar je náš aktuálne najmladší vinár s najmenšou rozlohou vinohradov 3 hektáre. Po odchode jeho starého otca do dôchodku v roku 2023 sa rozhodol pokračovať v jeho šľapajach a založil vlastné vinárstvo.
Spolu s manželkou Jeanne obhospodárujú vinohrady vo svojej dedinke La Neuville aux Larris, v Belval-sous-Chatillon a v Couchery, ktoré sa nachádzajú v oblasti Vallée de la Marne. Ďalší vinohrad majú v Mailly-Champagne, ktoré je v oblasti Montagne de Reims. Pracujú so všetkými troma hlavnými odrodami – Pinot Noir, Chardonnay a Meunier.
Všetku prácu vo vinohradoch robia manuálne a bez použitia akýchkoľvek herbicídov alebo pesticídov. Pri výrobe vína používajú výhradne spontánne kvasenie v starých burgundských sudoch, vína zrejú na jemných kaloch.
Ponúkané vína vznikali od roku 2018, kedy Alexis ešte študoval v Avize, ale už sa zaúčal aj v rodinnom vinárstve. Podarilo sa nám získať pár fliaš jeho prvých dvoch vín, ktoré sa oficiálne dostali do predaja.
Obe ponúkané vína sú špičkové. Čistý odrodový prejav, ľahké, vzdušné, delikátne, ale s osobitým charakterom. Obe vína majú energiu, štruktúru a sviežosť, ktoré zaručujú dlhý zrecí potenciál.
-
Chateau Barouillet sa nachádza v Bregeracu, v apelácii Monbazillac (Dordogne), len 50km východne od Saint-Emillion (Bordeaux). Vinárstvo nezmenilo majiteľa už osem generácií, čomu zodpovedá aj vysoký vek vinohradov – v priemere 50 rokov.
Vinárstvo vedie od roku 2010 Vincent Alexis, ktorý hneď od svojho nástupu začal s konverziou na organickú produkciu. Dnes už funguje v biodynamickom režime (Demeter) a s čo najmenšími zásahmi pri vinifikácii (vinification sans intrants).
-
Nastupujúca mladá hviezda Champagne – Fabian Daviaux
-
Najsevernejšie vinárstvo v našej ponuke a zároveň najmladšie – Thomas Herbert a Marie-Charlotte Mignucii patria k novej vlne vinárov v Champagne. Rodina Herbertovcov produkuje šampanské od 1920. Obhospodárujú 6 ha premier cru vinohradov v Rilly a v Ludes.
-
Sestra Charlesa Dufoura Julia sa vínu rozhodla venovať po 15 ročnej kariére v IT a v roku 2019 vyprodukovala svoje prvé šampanské. Jej ročná produkcia nepresiahne 6000 fliaš. Pracuje v biodynamickom režime.
-
Angelique a Quentina Bourseovci z momentálne jednej z najvzrušujúcejších oblastí naturálnej vinárskej scény Francúzska, údolia Loiry. Vinárstvo má certifikát BIO.
-
Phillip Hedderman je pôvodom zo Škótska, vyštudoval enológiu na Novom Zélande a následne pracoval pre rôzne vinárstva v Martinborough a v Burgundsku – Pascal Marchand, Domain Dujac, David Croix a Ata Rangi. Nakoniec sa usadil v Nevy-sur-Seille neďaleko Chateau Chalon, kde pod značkou Les Ciels Changeant (Nebo sa mení) produkuje vína z odrôd Chardonnay a Savagnin.
-
Negocianti z Marseille. Beaujolais, Burgundsko, Loira. Terroir a precíznosť.
-
Čerstvý projekt mladej dvojice negociantov z Provence.