Ambonnay Rosé Grand Cru Brut Nature 2011
Benoit Marguet

Veľmi seriózne rosé, ktoré nádherne reprezentuje potenciál legendárnej Grand Cru apelácie Ambonnay. Vinohrady sú pestované v biodynamickom režime a rovnaké princípy nezasahovania sú dodržiavané aj pri výrobe vína v pivnici. Neboli použité žiadne aditíva. Výsledkom je doslova grand rosé - hlboké a štruktúrované šampanské najvyššej kvality. Je nesmierne živé, energické, plné, so šťavnatou kyselinou a výraznou mineralitou. Elegantné a precízne ružové šampanské pre chvíle, keď sa stráca hranica medzi gurmánstvom a romantikou.
Brut nature, ročník 2011.
Vyrobených 3028 fliaš.
750ml, 12,5% objemu alkoholu, obsahuje siričitany.

More details

57,00 €

Payment_logos
O výrobcovi

Samostatné vinárstvo Benoita Margueta je relatívne mladé, ale história jeho vinárskej rodiny siaha až do polovice devätnásteho storočia. Benoitovi rodičia vyrábali šampanské pod rodinnou značkou Marguet-Bonnerave z trinástich hektárov vlastných vinohradov prevažne v slávnej Grand Cru oblasti Ambonnay. Po rozvode rodičov zakladá spolu s otcom Christianom svoju vlastnú značku. Napriek tomu, že nie je vlastníkom všetkých vinohradov, z ktorých získava hrozno, môžeme s čistým svedomím hovoriť o pestovateľskom šampanskom, pretože Benoit má priamy dosah na všetky práce vo vinohradoch počas celého roka.

Marguet je certifikovaným biodynamickým producentom. Benoitova ambícia však ide omnoho ďalej, ako len spĺňať predpísané podmienky. Jeho názory na prácu vinára kombinujú vedu s filozofiou a pragmatickú snahu o čo najzdravšie vinohrady s vierou, že všetko so všetkým súvisí. Benoit je veľkým propagátorom „naturálneho“ prístupu a patrí spolu s Pierrom Larmandierom, Anselmom Selossom a Benoitom Lahaye medzi najväčšie mená takzvanej vlny Mladých vinárov v Champagne.

Pre Benoita má každý detail nejaký hlbší zmysel. Vo vinohradoch používa namiesto strojov kone alebo ručnú prácu nie len preto, že je to šetrnejšie k viniču, ale aj z presvedčenia, že zviera a človek dodávajú vinohradu svojou prácou iný druh energie. Rovnako pozorný je aj pri vinifikácii. Mušt a víno sa stáčajú len gravitáciou, pumpy neprichádzajú do úvahy. Približne 35% vinifikuje v drevených sudoch, pri ktorých dôkladne vyberá kvalitu a pôvod dreva, ale dokonca experimentuje aj s tvarom sudov. Podľa vlastného návrhu dal vyrobiť veľké 40 hektolitrové sudy v tvare vajca v presvedčení, že tento tvar je v prírode prirodzenejší ako kruh, respektíve valec. Celá jeho snaha smeruje k tomu, aby víno udržal v čo najharmonickejšom stave, v čo najprirodzenejšej podobe. Samozrejmosťou je nepoužívanie akýchkoľvek aditív alebo iných ako prírodných kvasiniek. Rovnako to platí aj pre dodatočný cukor a síru, ktoré používa len v absolútne nevyhnutnom množstve. Pri ročníkových terroirových vínach však necháva naplno vyznieť daný vinohrad a všetky single cru vyrába ako brut nature – bez pridaného cukru. Ide v pravom zmysle o šampanské v podobe, ako ho stvorila príroda.

22 iných produktov v rovnakej kategórii: