Terre de Vertus Non Dosé Premier Cru 2010
Larmandier Bernier

Biodynamické ročníkové šampanské.
Jedna odroda, jeden vinohrad, jeden ročník. Toto je pravé „single-terroir“ šampanské. Hrozno bolo dopestované na dvoch susedných parcelách vo Vertus - Les Barillers a Les Faucherets, na ktorých rastie chardonnay s výnimočne výraznou mineralitou. V snahe zachovať víno čo najvernejšie svojmu terroir, nebol doň pridaný ani gram cukru. Víno nie je filtrované a zrelo minimálne štyri roky.

Terre de Vertus je veľké šampanské, ktoré najlepšie vynikne, keď dostane priestor a čas rozvinúť všetky svoje skryté nuansy. Je plné úžasne zrelých chutí, s fascinujúcou hĺbkou a štruktúrou a s výraznou kriedovou mineralitou. Všetko je v dokonalej rovnováhe so sviežou a pokojnou energiou, ktorá tomuto vínu vydrží minimálne pätnásť rokov. Toto vzácne a jedinečné šampanské sa najviac hodí na pomalé a pokojné vychutnávanie, alebo na chvíle, keď chceme zastaviť čas.

750 ml, 12,5% objem alkoholu. Obsahuje siričitany.

More details

65,00 €

Payment_logos
O výrobcovi

Podľa úradných záznamov sa rodiny Larmandier aj Bernier venovali vinohradníctvu už počas francúzskej revolúcie. Na začiatku dvadsiateho storočia dosiahlo šampanské od Larmandiera takú reputáciu, že sa časť rodiny presťahovala do Paríža, aby dodávali vína do najlepších reštaurácií a na najlepšie adresy. Úspech Larmandierových vín bol vždy založený na jeho prvotriednych vinohradoch. Spolu s rodinou Bernier, s ktorou sa manželstvom spojili v roku 1971, vlastnia 15 hektárov na najlepších a najslávnejších svahoch v Côte de Blancs, ktorých väčšina sa nachádza v exkluzívnych oblastiach s označením premier cru a grand cru. Oblasti ako Vertus, Cramant, Oger alebo Avize sa preslávili svojim elegantným a výrazne minerálnym chardonnay, ktoré tvorí viac ako 85 percent všetkých vinohradov.

Dnes vinárstvo vedie Pierre Larmandier so svojou rodinou. V starostlivosti o vinohrad sa hlási k princípom biodynamického hospodárstva. Za svoju úlohu považuje udržať vinohrad v prirodzenej rovnováhe, v ktorej sa nepremnožia škodcovia a vinič lepšie odolá chorobám a plesniam. Namiesto postrekov, ktoré život vo vinohrade ničia, Pierre sa ho snaží povzbudzovať, takže napríklad nechá vinohrady zarastať vhodnými bylinami a trávami. Konflikty s úradníkmi, ktorí takéto praktiky nemali v tabuľkách, ho priviedli až k založeniu asociácie, ktorá má chrániť alternatívne vinohradníctvo. Pre Pierra ide o zásadnú vec. Je presvedčený, že len prirodzene zdravý a silný vinohrad je schopný pretaviť do vína terroir v celej jeho komplexnosti.

Snaha o čo najprirodzenejší prístup mu však nebráni využiť moderné technológie. Vďaka plne automatickému lisu má veľmi presnú kontrolu nad silou tlaku na lisované hrozno, aká je pri tradičných lisoch nemožná. Môže tak postupovať šetrnejšie a lepšie kontrolovať čistotu muštu. Každá parcela je spracovaná samostatne. Kvasenie prebieha spontánne len pomocou prirodzených kvasiniek, ktoré Pierre považuje za neoddeliteľnú súčasť terroiru. Víno ostáva na kvasniciach počas zimy a na jar sa po mnohých ochutnávkach rozhodne, ktoré sa použijú do cuveé a ktoré zostanú vo svojej čistej podobe. Druhotná fermentácia vo fľašiach sa odohráva v chladných vápenatých pivniciach, kde sú všetky procesy prirodzene pomalé a rovnomerné. Tu vína nerušene zrejú minimálne 2 roky.

Dnes sú vína od Larmandiera-Berniera žiadané viac ako kedysi. Svojim prísnym a nekompromisným prístupom produkuje vína s úžasnou eleganciou, veľmi čisté a precízne. Sú to šampanské najvyššej kvality, jedinečné a neopakovateľné, vhodné pre vzácnych hostí, aj na pokojnú meditáciu.

17 iných produktov v rovnakej kategórii: